Ä°stanbul Ticaret Odası Stratejik AraÅtırmalar Merkezi (Ä°TOSAM) tarafından “Ä°stihdamı Kazanmak: Firmaların ÃalıÅan Ä°stihdamında YaÅadıÄı Sorunlar ve Ãözüm Ãnerileri” baÅlıklı rapor yayımlandı.
Oda’dan yapılan açıklamaya göre, raporda, Türkiye’nin, kapsayıcı bir ekonomik kalkınma serüveni için daha nitelikli ve dengeli bir istihdam piyasasına ihtiyaç duyduÄu vurgulandı.
Mavi yakalı çalıÅan istihdamında yaÅanan sorunların arasında teknik eÄitim sistemindeki yapısal sorunlar ve imaj-statü problemlerinin ön planda bulunduÄu ifade edilen raporda, beyaz ve gri yakalı çalıÅanlarda ise yükseköÄretim sistemindeki yapısal sorunların ve teknolojik açıÄın öne çıktıÄı belirtildi.
Ä°stanbulâun Türkiyeâdeki toplam istihdamın yüzde 20âsini barındırdıÄına dikkat çekilen istihdam raporunda, iÅveren tarafından ilan edilmiÅ ve doldurulmayı bekleyen “açık iÅlerde” mavi yakalı mesleklerin ciddi bir hakimiyeti olduÄu görüldüÄü kaydedildi.
Temelde zanaatkarlar, operatörler ve montajcılardan oluÅan orta vasıflı mavi yakalı mesleklerdeki “açık iÅ” payının iÅsiz payından daha yüksek olduÄuna iÅaret edilen raporda, “Ä°Å beÄenmeme olgusunun ülkemizde temelde bu mesleklerde yaÅandıÄı söylenebilir.” deÄerlendirmesine yer verildi.
“MAVÄ° YAKALI ÃALIÅAN Ä°HTÄ°YACI SÃREKLÄ°LÄ°K ARZ EDÄ°YOR”
Ä°stihdam raporunda anket yapılan firmaların görüÅlerine de yer verildi.
Lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın, mavi yakalı çalıÅan bulmada da mevcut mavi yakalı çalıÅanları elde tutmada da önemli sorunlar yaÅadıÄını ifade ettiÄi aktarılan raporda, Åunlar kaydedildi:
“Firmaya göre üniversite mezunları âdört yıllık üniversite bitirdim, bu mavi yakalı iÅi nasıl yapayımâ diye bir yaklaÅım içinde olma eÄilimindedir. Ãte yandan, firmaya göre mevcut mavi yakalı çalıÅanlar da yüzde 10 gibi görece ufak bir ücret farklılıÄı nedeniyle toplu bir Åekilde baÅka bir firmaya kolayca geçebilmektedir. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firma ise mavi yakalı çalıÅan bulamadıklarını ifade etmektedir. Bu durumun özellikle Ä°stanbulâda geçerli olduÄunu ve bu nedenle üretimi belli oranda Anadoluâya kaydırdıklarını ifade etmektedir. Ä°malat sektöründe faaliyet gösteren bir firma ise gençlerin (mavi yakalı) iÅlere âilgi göstermediÄiniâ, vasıflı mavi yakalı çalıÅan bulmanın zor olmasının yanı sıra yetiÅtirecek eleman bulmakta da ciddi sorunlar yaÅadıklarını ifade etmiÅtir.”
“USTA KAYNAKÃI 10 YILLIK BANKACIDAN DAHA YÃKSEK MAAÅ ALIYOR”
Ä°malat sektöründe faaliyet gösteren ve ankete katılan bir baÅka firmanın da “kalifiye (mavi yakalı) personel ve âvasıflı ustaâ bulmanın çok zor olduÄunu, bu nedenle kriterleri gevÅetmeye baÅladıklarını dile getirdiÄi belirtilen raporda, Åu ifadeler kullanıldı:
“Dahası, iÅe baÅlayanların bir kısmının da iÅi aÄır bulmalarından dolayı âüç-beÅ günâ çalıÅtıktan sonra iÅi bırakıp gittiklerini belirtmektedir. Yine, vasıflı çalıÅanları elde tutabilmek için âher türlü problemlerini çözmeyeâ ve olabildiÄince iyi ücret vermeye çalıÅtıklarını belirtmektedir. Ãyle ki âusta kaynakçıâ 10 yıllık bir bankacıdan daha yüksek maaÅ almaktadır. Hizmetler sektöründe faaliyet gösteren bir firma da ‘teknik personel’ bulmakta sıkıntı yaÅadıklarını ve ‘elemanların vasıf kazandıktan sonra yaptıkları ilk iÅin kaçmak’ olduÄunu ifade etmektedir. Firma vasıflı veya yetiÅtirilmek üzere mavi yakalı çalıÅan ihtiyacının süreklilik arz ettiÄini belirtmektedir. Yine baÅka bir firma da teknik alanlarda vasıflı eleman bulmakta sıkıntı yaÅadıklarını belirtmektedir.”
Raporun sonuç bölümünde ise “ÃalıÅanlar-firmalar-toplum üçgeninde ortaya çıkan bu kaybet-kaybet-kaybet sarmalının kazan-kazan-kazan iklimine çevrilebilmesi için çok boyutlu ve kapsamlı bir istihdam stratejisinin, politikasının, planının geliÅtirilmesi ve atılacak kısa, orta, uzun vadeli somut adımların belirlenmesi, programlanması ve atılması gerekmektedir.” denildi.
Â